Preşedintele francez încearcă să revigoreze diplomaţia franceză, căreia i se reproşează că a fost cu un pas în urma evenimentelor, mai ales de la declanşarea valului de revolte din lumea arabă. Şeful statului francez a avut, ieri, o întrevedere de o oră cu premierul François Fillon, cu care a discutat şi despre remanierea guvernamentală.
Diplomaţia franceză, căreia Elysee vrea să-i dea un nou impuls, a fost criticată pentru clemenţă sa faţă de regimurile autoritare arabe şi pentru că n-a anticipat evenimentele din Tunisia, Egipt şi Libia. Presa franceză scria, ieri, că Sarkozy, o va schimba pe Michèle Alliot-Marie din fruntea ministerului de Externe şi o va înlocui cu Alain Juppé. Şefa diplomaţiei franceze nu a mai aşteptat remanierea, ci şi-a prezentat singură demisia preşedintelui.
Şefa diplomaţiei, sacrificată
Partidul lui Sarkozy a fost de acord cu remanierea, mai ales după ce a văzut sondajele de opinie care arătau că mai mult de jumătate dintre francezi vor plecarea din funcţie a ministrului Michele Alliot-Marie.
Deputaţii UMP (Uniunea pentru o Mişcare Populară - partidul prezidenţial) sunt alarmaţi de consecinţele pe care scandalurile în care a apărut numele şefei diplomaţiei franceze le va avea asupra rezultatelor apropiatelor alegeri regionale.
Presa franceză scrie că nu numai Michèle Alliot-Marie este vinovată de starea în care se află diplomaţia franceză, pe care o conduce doar de trei luni, ci şi Nicolas Sarkozy, deoarece politica externă este în mare parte domeniul rezervat preşedintelui. Secretarul socialiştilor francezi, Martine Aubry, a deplâns „naufragiul" diplomaţiei franceze de care şeful statului, Nicolas Sarkozy, „este responsabil".
Alţi diplomaţi iau poziţie
Ieri, pe site-ul cotidianului „Liberation", un al treilea grup de diplomaţi, „Grupul Albert Camus", a denunţat „teama de