Începând de astăzi, Uniunea Europeană a oprit toate exporturile de armament către Libia", a declarat miercuri Catherine Ashton, şefa diplomaţiei UE.
Ce nu a precizat aceasta este însă că, în 2009, UE a exportat în Libia armament în valoare de 344 milioane de euro. Pistoalele cu care poliţia libiană trage în demonstranţi sunt fabricate în Malta. Elicopterele din care au fost mitraliaţi locuitorii oraşului Benghazi au fost produse în Italia. Blindatele armatei libiene provin din Marea Britanie, iar telecomunicaţiile au fost întrerupte cu ajutorul aparaturii germane. Politicienii europeni care se grăbesc acum să condamne regimul Gaddafi şi violenţa de care au dat dovadă forţele de ordine ale acestuia nu s-au dat în trecut în lături să facă afaceri cu el, ci chiar dimpotrivă, curtând capitalul libian cu orice ocazie. În primul rând Silvio Berlusconi, un autointitulat "prieten" al lui Gaddafi; dar nici Nicolas Sarkozy şi Gordon Brown nu s-au ferit să îi facă reclamă dictatorului.
Un investitor binevenit
Profiturile acumulate de Libia din exportul de petrol au fost binevenite în Europa şi mai ales în Italia, unde Fondul Naţional Libian a investit miliarde de euro în ultimii ani; astfel, 7,5% din acţiunile cele mai mari bănci italiene, Unicredit, aparţin statului libian. Acesta mai deţine, printre altele, 2% din acţiunile concernului Fiat, 14,8% din compania de telefonie şi internet Retelit (o societate fiică a concernului Telecom Italia), 2% din concernul de armament Finmeccanica.
Italia a vândut Libiei material militar - explozibil, rachete, elicoptere - în valoare de zeci de milioane de euro în ultimii doi ani, relatează Corriere della Sera.
Cotidianul italian citează un raport oficial al Ministerului de Interne, care enumeră în acelaşi timp contractele şi negocierile în curs între Libia şi mai multe companii de armament italiene, cum ar fi