În luna martie, fructele de mango îşi încep călătoria. Culese unul câte unul, cu mare grijă, sunt gata să-şi dezvelească miezul dulce şi foarte aromat care poate transforma un preparat culinar într-o senzaţie care creează amintiri… cu gust.
La ivirea zorilor, bărcile încărcate cu fructe şi condimente încep să alunece către Bangkok, oraşul ce nu pare să doarmă niciodată. Cele mai căutate sunt fructele de mango, căci din martie şi până în iunie, când se încheie culesul, şi-au strâns toată dulceaţa şi au devenit irezistibile. În Thailanda, unde se găsesc cele mai delicioase fructe de mango din întreaga lume, se numesc "ma muang" şi pot aduce echilibru, prosperitate şi noroc, astfel că nu este o întâmplare să găseşti câte un mango impunător (este un copac veşnic verde, ce poate atinge înălţimea de peste 18 metri) în partea de sud a casei. De asemenea, în timpul sărbătorilor sau al marilor evenimente, casele se împodobesc cu frunze şi fructe de mango, transformându-se într-o inefabilă grădină magică.
Călătorind în Thailanda poţi gusta zeci de sortimente de mango, cu mărimi, culori şi gusturi atât de diferite, încât am putea spune că fiecare fruct în parte poate oferi surprize. Sunt de mărimea unui ou sau mai pantagruelice, cam de 2-3 kilograme; au forma unei pere mai generoase sau ovale. Cât despre culoare, aceasta variază de la verde până la galben, auriu sau roşu, pentru ca miezul să treacă prin nuanţe de portocaliu sau galben. Cea mai bună metodă de a tăia un mango este de a-l secţiona în două pe lungime, apropiind cuţitul cât mai mult de sâmburele mare din interior (este foarte dur, uşor plat şi cu o formă alungită). Se taie apoi miezul moale şi delicat în pătrate şi se serveşte cu o furculiţă. Fiind un fruct foarte versatil, poate fi servit în orice moment al zilei, asociat atât preparatelor dulci, cât şi celor picante. Când fructul este foarte