Alegerea lui Kelemen Hunor în fruntea UDMR încurcă pe moment planurile PSD şi PNL de a despărţi Uniunea de PDL şi de a o atrage în tabăra lor. Noul lider al Uniunii vrea rămânerea la guvernare, iar Opoziţiei nu-i rămâne decât să spere că UDMR va redeschide la un moment dat uşa negocierilor.
Victoria previzibilă a lui Kelemen Hunor va fi urmată de strângerea raporturilor cu PDL pe termen imediat. Pe de o parte, protocolul cu democrat-liberalii, care le va consfinţi îndeplinirea solicitărilor, va fi semnat, cel mai probabil, săptămâna aceasta.
„Chiar pregătim un protocol, o agendă cu acţiunile guvernamentale şi parlamentare în această coaliţie, vor fi termene precise. Când nu se respectă ceva, avem o problemă", a declarat Kelemen Hunor.
Citeşte şi:
Cine este Kelemen Hunor
Află aici ce s-a întâmplat minut cu minut la congresul UDMR
UDMR a pus drept condiţii partenerilor de coaliţie reducerea pragului electoral de la 5 la 3%, modificarea legii electorale în sensul alegerii primarilor dintr-un singur tur şi adoptarea Statutului minorităţilor, aflat în Parlament de mai bine de cinci ani.
„Dacă a stat Legea minorităţilor cinci ani, hai să dovedim că până la sfârşitul sesiunii parlamentare putem să o adoptăm (...) Legea privind reorganizarea Regiunilor de dezvoltare, cred că până la sfârşitul anului", a stabilit vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, priorităţile legislative la Oradea, în prezenţa premierului Emil Boc.
În schimb, seria protocoalelor locale între UDMR şi USL pare să se oprească doar la Bihor, după ce proaspătul preşedinte al Uniunii a anunţat că va interzice încheierea unor înţelegeri similare în alte judeţe.
Opoziţia, învinsă de oferta PDL
Pe de altă parte, rămânerea UDMR la guvernare înseamnă, implicit, că Opoziţia nu se va putea baza pe voturile parlam