Restauratorii de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia au făcut sute de mărţişoare care reproduc piese istorice din colecţia muzeului pentru a-şi atrage vizitatori. Mărţişoarele realizate manual reproduc monede greceşti cu chipul lui Artemis şi Dionysos, o camee cu bust de matroană romană sau o jucărie romană. Pot fi achiziţionate de la standul muzeului din cadrul complexului comercial Alba Mall până în 1 martie, între orele 10.00 şi 20.00, cu preţuri între 2,5 şi 7,5 lei.
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a pregătit pentru ziua de 1 Martie o serie de mărţişoare inedite.
O parte dintre acestea, în jur de 300, sunt biodegradabile şi sunt realizate din flori şi plante uscate.
„Mărţişoarele sunt confecţionate din flori uscate, frunze, scoici, mărgele. Ele sunt unicat. Nu am ataşat tradiţionalul şnur de mărţişor deoarece ele sunt viu colorate“, a spus Sorina Voju.
Mărţişoarele biodegradabile au fost confecţionate de restauratorul Sorina Voju.
Cele mai atractive sunt însă mărţişoarele care reproduc piese originale aflate în colecţia proprie a Muzeului Unirii.
Este vorba despre două monede greceşti care datează din secolul II înainte de Hristos. Model pentru mărţişoare au stat şi vestigii romane, respectiv o camee care reprezintă un bust de matroană romană, Gorgona şi o jucărie romană din secolul II-III.
„Realizarea acestor mărţişoare reprezintă o campanie de promovare a muzeului. Am decis să profităm de această zi de sărbătoare şi să confecţionăm mărţişoare după diferite obiecte din patrimoniul nostru pentru ca lumea să poată să le cunoască şi să le stârnim interesul în a ne vizita“, a declarat Liviu Zgârciu, purtătorul de cuvânt al muzeului din Alba Iulia.
Mărţişor replică după Gorgonă.
El a precizat că piesele originale au fost alese special. „În alegerea pieselor originale care au fo