Numărul bărbaţilor este mai mare decât cel al femeilor până la vârsta de 45 de ani. După această vârstă se constată o mortalitate mai ridicată în rândul bărbaţilor afirmă dr. Cristiana Glavce, directorul Institutului de Antropologie Fizică “Francisc J. Rainer”.
Printre rafturi întregi de cărţi şi studii, în special statistice, marea ei pasiune, dr. Cristiana Glavce a acordat un interviu pentru adevarul.ro în care a vorbit, pe lângă chestiunile legate de evoluţia şi dezvoltarea românilor, despre două probleme principale: scăderea drastică a natalităţii şi creşterea vârstei sociale.
Scurtă carte de vizită:
- s-a născut în 1939 în localitatea Gurghiu, din judeţul Mureş, într-o familie de intelectuali: tatăl avocat şi mama antropolog
- este licenţiată şi doctor în biologie şi antropologie
- şi-a început cariera în 1968, ca cercetător la Centrul de Cercetări Antropologice, Academia Română
- a fost profesor de biologie la un liceu din Kenitra (Maroc), timp de doi ani (1973-1975 ), şi şef de laborator analize clinice la un spital din Pemba (Mozambic, 1980 – 1983)
- din 1994 este şeful Colectivului de antropologie populaţională
- din 1998, director, Institutul de Antropologie ”Francisc I. Rainer”- Academia Română
- membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, din 1999
- laureat al Academiei Române
- a publicat zeci de cărţi şi sute de articole de specialitate în antropologie auxologică, a familiei, medicală, demografică şi genetică populaţională
Speranţa de viaţă a evoluat considerabil în ultimul timp. Ce ne puteţi spuneţi despre asta?
A evoluat foarte bine, am ajuns astăzi la 77,1 ani - pentru femei şi 69,7 ani - pentru bărbaţi, potrivit datelor statistice INS din 2010, faţă de anul 1932 când durata medie a vieţii era de 42 de ani.
La noi este încă o pondere însemnată