Cum încearcă băncile să-i atragă pe pensionari: nu îi taxează la retragerea banilor la ATM şi le oferă credite mai ieftine şi dobânzi mai bune la depozite. Ca şi celelalte carduri, şi cel de pensie poate fi folosit pentru plata online a taxelor şi impozitelor.
Băncile se întrec în oferte de credite şi depozite pentru a-i convinge pe pensionari să-şi încaseze pensia pe card. Nu e de mirare: în România există 5,4 milioane de pensionari, dintre care 704.000 sunt agricultori, potrivit datelor oficiale.
În prezent, un număr de 16 bănci au încheiate convenţii cu Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) privind plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card.
Spre deosebire de clienţii obişnuiţi, cei care şi îşi deschid un cont pentru încasarea pensiei la una din băncile de pe piaţă nu sunt taxaţi la retragerea banilor la ATM.
În plus, chiar dacă sumele ce le intră în fiecare lună pe card nu sunt mari - pensia medie în România este de doar 688 de lei -, pensionarii au şi ei acces la o serie de produse de economisire şi creditare.
În funcţie de instituţia bancară, sunt oferite bonusuri de dobândă la depozitele seniorilor, costuri mai mici la contractarea unui împrumut şi posibilitatea de a face un overdtraft (descoperit de cont, n.r), în limita a trei pensii.
Ca orice card de debit, şi cel de pensie poate fi folosit la cumpărături la comercianţi, la achitarea facturilor la bancomate fără niciun comision sau la plata online a taxelor şi impozitelor.
Ce oferte au băncile
• La BRD, de exemplu, persoanele care deschid un cont în lei (operaţiune gratuită) pentru virarea pensiei pot face şi credite la o dobândă cu cinci procente mai mică. Ele pot împrumuta până la 60.000 de lei pe cel mult zece ani, fără giranţi şi cu avans zero. În cazul depozitelor se oferă un bonus de 0,5 puncte procentuale la