În clasa a XII-a, profesoara noastră de filosofie a lăsat manualul deoparte şi ne-a destăinuit pe înţelesul tuturor cum trebuie să trăim. Băieţii au fost catalogaţi apriori nişte porci şi excluşi din discuţie. Către fetele din clasă, însă, mesajul - combinând empirismul unei vieţi trăite din salariu de bugetar, pragmatismul unui Charles Sanders Peirce balcanizat şi nostalgia după un epicurism niciodată experimentat - a fost următorul: "Măritaţi-vă cu un bărbat cu bani, nu vă irosiţi viaţa muncind".
Mi-am adus aminte de lecţiile doamnei profesoare urmărind ascensiunea Monicăi Gabor, ulterior Columbeanu. Nu era o utopie, era real şi plictisitor până la lacrimi.
Mai întâi a fost mariajul cu bărbatul cu bani şi argumentul de netăgăduit adus răutăcioşilor: "Cum să nu-l iubeşti pe Iri, uitaţi-vă la el". ..
A urmat o emisiune TV în care Monica era filmată făcând absolut nimic în condiţii de lux. Copilul a venit la scurt timp, betonând visul românesc pe care îl trăia.
Acum, mariajul s-a destrămat, însă visul continuă. Partajul va avea grijă de asta.
Drumul deschis de Monica a fost străbătut şi de altele, însă cu poticniri. A face nimic la televizor a devenit o meserie - se numeşte asistentă TV. Totuşi, spre deosebire de Monica, celelalte au dat dovadă de superficialitate.
Au dezvăluit totul tuturor, în loc să arate doar cât este necesar pentru a atrage unul singur.
În loc să mizeze pe milioanele unuia, au mers pe câteva mii de la mai mulţi. Într-o lume a asistentelor TV, Monica a devenit o doamnă şi o înţeleaptă. Iar tariful pe apariţie atestă fără putinţă de tăgadă lucrul acesta.
Monica a stabilit o paradigmă în care nou-venitele se aşază încă prost. Şi pe care nicio fată pentru care siliconul nu e o armă, ci o substanţă din care se fac circuitele integrate nu o va schimba prea curând.
În clasa a XII-a, profesoara noastră d