Analiştii atrag atenţia asupra comisioanelor practicate de bănci la tranzacţiile internaţionale cu cardul: comisionul de conversie valutară, cel de retragere de numerar şi comisionul de tranzacţii la comercianţi, care nu este totdeauna zero, ca la comercianţii din ţară
Românii folosesc tot mai des cardul atunci când merg în străinătate. În anul de criză 2010, românii au făcut tranzacţii cu cardul, peste hotare, de circa 1,128 miliarde euro, cu 14% mai mult faţă de cifra aferentă anului 2009, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Valoarea reprezintă sumele achitate cu cardul la POS-uri la care se adaugă retragerile la ATM-uri din afara României cu carduri emise în România.
Astfel, românii au cheltuit în anul de criză 2010 cu cardul în străinătate la POS-uri aproximativ 3,358 miliarde lei, adică circa 799,5 milioane euro, cu 10,6% mai mult în lei faţă de 2009, când volumul a fost de 3,035 miliarde lei (714 milioane euro), conform statisticilor BNR.
Valoarea tranzacţiilor de retragere de numerar de la ATM din afara ţării cu carduri emise în ţară în 2010 a fost de 1,379 miliarde lei, adică circa 328 milioane euro, iar în 2009 a fost de 1,166 miliarde lei (274 milioane euro).
•Atenţie la comisioane. Analiştii contactaţi de gândul atrag atenţia că, la tranzacţiile cu cardul în străinătate, este necesar să se urmărească mai mulţi factori, printre care comisionul de conversie valutară, cel de retragere de numerar şi comisionul de tranzacţii la comercianţi, care nu este totdeauna zero, ca la comercianţii din ţară. Sfatul specialiştilor este ca, la plecarea peste hotare în zona euro, de exemplu, să utilizaţi un card în moneda europeană, pentru a evita riscul valutar.
•Comisioanele la tranzacţiile internaţionale diferă de la o bancă la alta. Băncile practică în cazul cardurilor de debit în lei, de exemplu, comisioane de elibera