Aproximativ 80 de foşti salariaţi ai Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila îşi aşteaptă adeverinţele care să le ateste încadrarea în grupa a doua de muncă, pentru a primi majorări la pensie. Conducerea CUP Dunărea susţine că nu are cum să elibereze aceste adeverinţe deoarece în arhivele sale nu mai există documentele care să probeze munca în condiţii grele.
Adeverinţe preferenţiale
La data preluării serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Brăila, o parte dintre salariaţii actualei CUP Dunărea au trecut în interes de serviciu la CET. După transfer, aceştia au solicitat adeverinţele pentru încadrarea în grupa a doua de muncă.
Doar o parte dintre ei le-au primit. Din acest motiv Sindicatul Liber CET a dat în judecată CUP Dunărea, iar în aprilie 2010, Tribunalul Brăila le-a dat câştig de cauză salariaţilor.
„Cu toate că documentele demonstrează că salariaţii preluaţi de CET au lucrat în condiţii de muncă grele, deci au beneficiat de grupa a doua, aceştia nu au primit adeverinţele de la fostul angajator în vederea pensionării. De la data pronunţării şi până azi conducerea CUP Dunărea refuză să pună în aplicare hotărârea judecătorească şi să elibereze adeverinţele", a declarat Gheorghiţă Pîrlog, liderul de sindicat. „Nu putem da adeverinţe pe nişte documente care nu există. La noi în arhivă au rămas doar statele de plată, atât", a declarat Mihai Chiriţă, directorul general al CUP Dunărea.
Răspunsul venit din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă în cazul acestui conflict este că adeverinţele trebuie eliberate de către deţinătorii de arhivă, dar pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie găsite arhivele.