Românii vor consuma în luna martie gaze de import în proporţie de 39,3%, potrivit Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE), faţă de 20-25%, cât este normal. Aceasta deoarece combinatele chimice au utilizat doar gaze de producţie internă până în toamna anului trecut. Gazele ruseşti costă circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, mai mult decât dublu faţă de gazele de producţie internă, care au un preţ de 165 de dolari.
Astfel, din consumul total în martie, estimat la 1,6 miliarde de metri cubi, 590 de milioane de metri cubi sunt importuri.
Citiţi şi Mariana Gheorghe, CEO Petrom: "Guvernul nu respectă legile europene".
Din volumul importat, doar 20% sunt gaze extrase din depozite, după ce au fost importate în timpul verii, iar restul de 80% reprezintă importuri curente, adică la preţurile actuale de pe pieţele externe.
În acelaşi timp, volumul de gaze de producţie internă scos din depozite este infim, adică circa 35 de milioane de metri cubi, mai puţin chiar decât consumul ţării într-o singură zi de iarnă.
Producţia internă a luat drumul combinatelor chimice
Şi în februarie situaţia a fost aceeaşi, adică importurile au reprezentat 41,2% din consum.
De fapt, lucrurile ar fi trebuit să stea cu totul altfel. Începând din aprilie până în septembrie, operatorii de pe piaţa gazelor au de îndeplinit un plan de înmagazinare pentru sezonul rece.
Spre comparaţie, anul trecut în luna februarie, gazele de import au reprezentat 22,5% din consum, iar în luna martie - 16,83%.
La începutul acestei ierni, autorităţile declarau că depozitele de gaze sunt pline „Stocurile de gaze sunt de 3,014 miliarde de metri cubi, suficiente pentru această iarnă", preciza minstrul Economiei, Ion Ariton, în noiembrie, la conferinţa Focus Energetic.
Ceea ce nu s-a spus la acea dată era faptul că depozitele de gaze au fost umplute cu