Oficialii Bancii Nationale au afirmat, intotdeauna, cand a venit vorba de imprumuturi, ca este mult mai bine ca acestea sa fie accesate in moneda in care luati salariul.
Acelasi lucru este valabil si in cazul in care vreti sa economisiti, numai ca aici nu mai vorbim de eliminarea riscului valutar, ci de profitabilitate.
Spre exemplu, in momentul de fata, unul dintre cele mai profitabile depozite in euro este cel de la ATE Bank, numit "Ziua ta", care ofera o dobanda de 4,88% pentru o economisire pe 12 luni.
La 1.000 euro (4.200 lei - in medie), ar insemna sa aveti profit aproximativ 49 de euro (205 lei), in conditiile in care am echivala moneda europeana la un curs de 4,2 lei.
Tot la ATE Bank gasim cea mai buna oferta si in lei. Acelasi produs, "Ziua ta", ofera o bonificatie de 8,13% pe an, pentru un depozit la termen cu plata dobanzii la scadenta.
La suma noastra, de 4.200 lei, am castiga din dobanda peste 340 de lei, cu 70% mai mult decat daca am economisi in euro.
In dolari este si mai dezavantajos
In cazul depozitelor in dolari, una dintre cele mai bune oferte o are Banca Carpatica. Dobanda in acest caz este de 3,25%, ceea ce, pentru suma de 1.000 de dolari (3.000 lei), ar insemna o bonificatie de 32,5 dolari (97,5 lei).
Daca luam cea mai buna oferta pentru depozitele in lei, de la aceeasi banca, castigul ar fi mai mare.
Astfel ca daca luam o dobanda de 7,25% si o aplicam la cei 3.000 lei (echivalentul a 1.000 dolari), ar insemna ca profitul pe un an va fi de peste 215 lei, cu peste 100% mai mult decat castigul la depozitul in dolari.
Si la o dobanda in lei, echivalenta cu dobanda de politica monetara, depozitele in valuta ar fi fost mai dezavantajoase decat cele in moneda nationala. Daca ar fi sa calculam castigul pentru cei 4.200 lei, la dobanda