Gabriela Radu recomandă să fim atenţi la cum este întocmit contractul de muncă atunci când urmează să-l semnăm. Timpul de lucru, salariul, durata concediului de odihnă, plus eventuale clauze sunt principalele elemente care nu trebuie ratate când parcurgem cele două pagini şi jumătate ale contractului tip.
Mai mult, inspectorul general de stat specifică faptul că un contract trebuie semnat întotdeauna înaintea începerii activităţii şi că, inclusiv perioada de probă trebuie susţinută de un act. Pentru orice nereguli întâlnite la locul de muncă, angajatul se poate adresa Inspectoratelor Teritoriale de Muncă sau Inspecţiei Muncii, care, conform legii, în maximum 45 de zile trebuie să ofere un răspuns.
La ce trebuie să fim atenţi când semnăm un contract?
În primul rând, trebuie să fim atenţi la cum este întocmit contractul. Să fim atenţi să avem trecute timpul de lucru, perioada timpului de lucru, salariul, durata concediului de odihnă, dacă lucrăm în schimburi sau de noapte. De asemenea, trebuie să ne uităm la toate clauzele contractului. Un contract trebuie citit de la cap la coadă foarte atent şi semnat împreună cu angajatorul de faţă. Acest contract se încheie înaintea începerii activităţii. De exemplu, o persoană după ce se prezintă la un interviu şi a luat concursul, trebuie să semneze contractul înainte să înceapă să muncească. Apoi, contractul de muncă trebuie introdus în Registrul General al Salariaţilor şi transmis la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
Ce clauze sunt cel mai des întâlnite într-un contract şi la care să fim atenţi?
Fiecare element al contractului este important. Referitor la clauze, consider că angajatul trebuie să fie atent la cele de neconcurenţă dacă sunt prinse în contract. În plus, trebuie urmărite cele care vizează sănătatea şi securitatea muncii, dacă se va lucra în condiţii cu risc mare. Nu în ultimul r