Kelemen Hunor îşi începe mandatul de preşedinte al UDMR cu restanţe pe relaţia cu Budapesta şi privind poziţionarea clară alături de PDL sau de alianţa PSD-PNL Sursa: AGERPRES
După aproape 20 de ani de mandat al lui Marko Bela, preluarea frâielor UDMR de către Kelemen Hunor îl plasează pe acesta, dincolo de victoria categorică din Congres, într-o situaţie deloc confortabilă.
Odată cu instalarea în scaunul de preşedinte a început şi numărătoare inversă pentru rezolvarea problemelor Uniunii de care depinde practic menţinerea acesteia pe scena politică de la Bucureşti. Până la localele din 2012, deci în mai puţin de un an şi jumătate, Kelemen Hunor trebuie să găsească o soluţie pentru a conserva electoratul UDMR, asupra căruia a început deja ofensiva lui Laszlo Tokes, dublată de presiunea FIDESZ-ului, Budapesta forţând de altfel în timpul Congresului asumarea unei poziţii tranşante în relaţia cu partidul condus de Viktor Orban.
Dincolo de lămurirea relaţiei maghiaro-maghiare, Kelemen Hunor are de rezolvat problema româno- maghiară, printr-o opţiune clară privind continuarea colaborării cu PDL sau un viraj în tabăra PSD-PNL.
Clarificări pe relaţia cu FIDESZ
Kelemen Hunor a început şi a terminat campania internă în UDMR din poziţia continuator a politicii impuse de garda veche a Uniunii în frunte cu Marko Bela.
Opoziţia în interior s-a manifestat într-o primă instanţă prin vocea lui Laszlo Tokes, un apropiat al Budapestei, care a reclamat că prin păstrarea acestui status-quo se continuă "politica nomenclaturii UDMR" şi a plusat prin demararea procedurilor de înfiinţare a unui partid alternativă.
Presiunea FIDESZ a crescut odată cu înscrierea, pe ultima sută de metri, în cursa pentru şefia Uniunii a lui Olosz Gergely, care şi-a construit campania internă pe relaţia cu Budapesta şi Laszlo Tokes