Restauratorii de artă se ocupă de recondiţionarea picturilor, statuetelor şi a altor lucrări de artă care au fost marcate de trecerea timpului. Printre obligaţiile pe care trebuie să le respecte se numără cercetarea lucrării de artă, stabilirea tehnicilor de restaurare şi aducerea obiectului la o stare cât mai apropiată de cea originală.
Pentru a deveni restaurator de artă trebuie să absolviţi un liceu de artă, urmat de o facultate de artă sau de o şcoală post-liceală. Totodată, Silviu Cornel, restaurator, susţine cǎ „în cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, există un centru de perfecţionare. Acesta este însă adresat personalului ministerului şi are rol de perfecţionare a cadrelor interne. Până în 1990, se obţineau atestate de restaurator de artă, după 1990 s-au diversificat instituţiile care se ocupă cu pregătirea unui restaurator de artă".
În plus, un restaurator trebuie să aibǎ cunoştinţe cu privire la metodele şi tehnicile artistice, cunoştinţe de istorie şi arheologie, capacitate de concentrare pentru perioade îndelungate de timp, precum şi îndemânare manuală. Pe lângă toate acestea, Silviu Cornel spune cǎ „nu poţi ajunge restaurator de artă decât, dacă ai, în primul rând, talent".
Piaţă suprasaturată
O problemă majoră întâlnită în rândul restauratorilor este lipsa locurilor de muncă, deoarece numărul acestora depăşeşte numărul locurilor de muncă disponibile momentan pe piaţă. „Pe un şantier lucrează, în general, câţiva experţi. Să spunem doi restauratori piatră, cinci restauratori lemn, dar restul restauratorilor nu au un loc de muncă. De asemenea, Ministerul Culturii nu mai face angajări de doi ani. Meseria de restaurator în România nu există decât într-un sistem închis", susţine Silviu Cornel. De menţionat este şi faptul că salariul unui restaurator este, în general, de aproximativ 1.000-1.100 lei. Din acest motiv, u