La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Horea „a povestit” azi cum a fost tras pe roată.
În fața a 30 de elevi, Horea a povestit la persoana întâi, în grai moţesc, principalele elemente ale răscoalei la care a participat, dar şi cum a fost tras pe roată, în urmă cu exact 226 de ani.
Un muzeograf în rolul lui Horea
Lecţia deschisă de istorie s-a numit "Povestea lui Horea spusă de Horea" şi s-a desfăşurat în spaţiul expoziţional dedicat răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania.
Personajul istoric Horea a fost interpretat de muzeograful Tudor Roşu, îmbrăcat în haine similare cu cele purtate atunci de Horea.
Cei 30 de elevi de clasa a X-a de la Colegiul Naţional "Horea Cloşca şi Crişan", pentru care a fost susţinută inedita lecţie de istorie, au ascultat cu sufletul la gură povestea lui Horea, mai ales că acesta a insistat asupra dramei trăite atunci şi a oferit amănunte care nu pot fi găsite în manuale.
Punctul culminant a fost scena execuţiei din 28 februarie 1785, Horea reuşind să povestească evenimentele înfiorătoare pe un ton calm, arătând astfel şi împăcarea pe care personajul istoric a avut-o cu soarta sa tragică.
"Copiii, cred că au luat un exemplu bun, că mesajul ăsta o fost. Că io Horea, şi cu Cloşca, şi cu Crişan, de aia ne-am jertfit pentru neamul ăsta, ca ăia pentru care ne-am jerfit noi să le fie ruşine să mai plece fruntea în ţărână vreodată. Ş-apăi copiii cred c-or învăţat lucruri bune şi o să ştie ce să facă de acuma încolo. Ei, acuma, astăzi, în 2011, trebuie să lucreze cu capul mai mult, să meargă la şcoală şi să înveţe. Noi am fost cu arma, ei îs cu şcoala", a spus muzeograful Tudor Roşu la finalul lecţiei, încă "intrat" în personajul său.
Elevii au apreciat la unison inedita lecţie de istorie şi au cerut ca, şi cu alte ocazii, să fie invitaţi la lecţii similare. Prima ocazie, deja a