Horațiu Dumbravă, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), afirmă că adoptarea noului Cod al Muncii crește riscul apariției proceselor în instanță, informează Mediafax.
Acesta consideră că atât criza financiară, cât și modificarea unor acte normative majore, au ca și consecință creșterea rapidă a cauzelor din justiție.
"A fost această criză economico-financiară care, în mod evident, a dus la o creştere accelerată de cauze. Ea s-a datorat convulsiilor sociale şi economice - sunt peste un milion de cauze pe reduceri salariale, de pensii, nu sunt lucruri pe care să le prevedem. Ar fi util ca atunci când se iau acte normative majore pentru societate să fie consultată înainte puterea judecătorească, pentru că pot exista sincope din graba de a face faţă crizei. Este un exemplu: noul Cod al Muncii. Conţine modificări de substanţă, Codul Muncii de dinainte de '89 se restructurează esenţial. Ar fi bine ca puterea judecătorească să cunoască dinainte acest text, pentru a i se da puterii judecătoreşti un răgaz pentru a găsi, pe chestiuni de principiu, soluţii la posibile litigii", a declarat luni președintele CSM, într-o conferință de presă ținută la Cluj-Napoca.
Dumbravă a explicat că puterea judecătorească are nevoie de luni de zile pentru a evita o practică neunitară, în cauzele generate de noul act normativ:
"De obicei, când există criză, pot apărea milioane de litigii, dar şi când se schimbă fundamental un act normativ cu altul se vor naşte situaţii tranzitorii care vor duce la posibile litigii. Puterea judecătorească trebuie să aibă capacitatea temporară de a se pregăti din timp pentru a evita o practică neunitară", a adăugat Dumbravă.
Proiectul de modificare a Codului Muncii a fost deja trimis Parlamentului.
Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii marţi, 8 mart