Hidroelectrica, cel mai mare producator de electricitate la nivel national, a inaugurat la sfarsitul acestei saptamani repunerea in functiune a hidrocentralei de la Lotru-Ciunget, dupa un proces de retehnologizare care s-a cifrat la 88 de milioane de euro.
Contractul de retehnologizare, semnat in ianuarie 2007 cu consortiul Voith-Siemens din Austria (actualmente Voith Hydro), a fost finantat in proportie de 75% de Banca Mondiala, iar restul banilor au venit din resursele proprii ale producatorului de electricitate detinut de stat.
Centrala de pe Lotru a fost pentru prima data pusa in functiune in 1972 si are o putere instalata de 510 MW (un reactor de la Cernavoda are o putere de circa 600 MW), fiind echipata cu trei hidroagregate cu turbine de tip Pelton a cate 170 MW fiecare.
Pana in 2009, an in care a fost complet oprita, hidrocentrala a produs peste 26 milioane MW, cumuland peste jumatate de milion de ore de functionare.
Lucrarile de retehnologizare, prin care centrala a intrat intr-un nou ciclu de viata de 30 ani, s-au concretizat prin modernizarea echipamentelor hidroagregatelor. In acest moment, centrala a revenit cu intreaga sa capacitate instalata de 510 MW, hidroagregatele retehnologizate avand deja un numar cumulat de 7.000 de ore de functionare.
Hidroelectrica va retehnologiza si hidrocentrala de la Bicaz, investitia cifrandu-se la circa 110 milioane de euro, potrivit estimarilor lui Ion Ariton, ministrul Economiei, prezent la evenimentul inaugurarii de la Ciunget.
El a mai precizat ca proiectul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti, cu o valoare estimata de peste un miliard de euro, ramane "prioritar" pentru guvern.
In 2010, Hidroelectrica a inregistrat o productie de 19,8 TWh, cu o capacitate instalata totala de peste 6.400 MW. Pentru 2011, compania vizeaza venituri totale de 3 miliarde de lei, in scad