Lukoil speră să îşi înlocuiască în totalitate rezervele sale pe termen mediu şi caută să achiziţioneze noi active pentru a realiza acest obiectiv, inclusiv în Orientul Mijlociu, a declarat la 25 februarie preşedintele companiei, preluat de cotidianul rus de limbă engleză The Moscow Times în ediţia de luni. Lukoil a semnat deja acorduri de exploatare a petrolului şi gazelor naturale din zona românească a Mării Negre.
Un parteneriat între Lukoil şi compania americană Vanco International a semnat acorduri de concesiune cu România pentru a exploata şi dezvolta două perimetre offshore, a declarat la 24 februarie Lukoil. Cele două perimetre pe care se vor desfăşura lucrările, Rapsodia Est şi Trident, sunt localizate la adâncimi de 90 şi 1.000 de metri.
Parteneriatul, deţinut în proporţie de 80% de Lukoil şi 20% de către Vanco, va căuta să identifice structurile şi apoi să poarte discuţii cu România despre condiţiile de foraj, a declarat la telefon Grigori Volchek, purtător de cuvânt al LUKoil Overseas. Un studiu seismic tridimensional va fi efectuat pentru a evalua structurile, a adăugat acesta.
Exploatarea în zonele româneşti şi turce ale Mării Negre comportă 'riscuri mai mari', dar are, de asemenea, 'un potenţial mai mare', a declarat Mark Albers, vicepreşedintele ExxonMobil în luna ianuarie. Exxon caută la rândul său să exploateze resursele de la Marea Neagră, cu ajutorul companiei de stat ruseşti Rosneft şi ar putea investi 1 miliard de dolari în cadrul unui acord semnat în ianuarie.
Preşedintele Lukoil, Vaghit Alekperov, a declarat că gigantul petrolier se află în căutarea unei rate medii anuale de înlocuire a rezervelor de 100 %, sau 'chiar mai mare' în următorii 10 ani.
'În Rusia, există o mulţime de active; suntem interesaţi de active în Orientul Mijlociu', a precizat el.
Declara