Este timpul să spargem odată pentru totdeauna plafonul de sticlă. Valorificarea în mai mare măsură a talentului femeilor nu este numai o chestiune de egalitate, ci și o chestiune de afaceri. Iar femeile sunt în centrul afacerilor.
Din păcate, faptele nu confirmă acest lucru: numai unul din 10 membri ai unui consiliul de administrație din UE este femeie și numai 3 % dintre directorii executivi sunt femei. Progresele realizate în Europa în acest sens au fost rezervate: procentul femeilor în consiliile de administrație din UE a crescut cu o jumătate de punct procentual pe an în ultimii șapte ani. În acest ritm, vor trebui să mai treacă 50 de ani până când vom ajunge la un echilibru între femei și bărbați în consiliile de administrație ale societăților!
Egalitatea între femei și bărbați este unul dintre principiile de bază ale Europei, care datează încă din 1957, când principiul salariu egal pentru muncă egală a fost integrat în Tratatul de la Roma. Unele țări europene iau acum inițiativa în consiliile de administrație: Norvegia a fost prima care a introdus, în 2003, o cotă de 40 % a femeilor în consiliile de administrație, urmată de Spania, în 2007, și de Islanda, care a introdus astfel de cote anul trecut. Franța, țară a egalității prin excelență, a adoptat, în ianuarie, o lege care să asigure că, până în 2017, 40 % din membrii consiliilor de administrație ale societăților cotate la bursă vor fi femei. De cealaltă parte a Rinului, politicienii germani dezbat oportunitățile oferite de impunerea unei schimbări. Austria se gândește, de asemenea, să ia măsuri.
Cotele sunt controversate. Acestea reprezintă un instrument destul de brutal pentru a sparge plafonul de sticlă, însă rezultatele sunt indiscutabile. În Norvegia, numărul femeilor din consiliile de supraveghere a crescut de la 25 % în 2004 la 42 % în 2009. În Spania, participarea femeilor în consili