Reteaua feroviara si trenurile din Uzbekistan, tara asiatica, ex-sovietica, sunt mai europene decat cele romanesti, din toate punctele de vedere. Viteza comerciala a trenurilor din Uzbekistan este cu cel putin 50% mai mare decat a intercity-urilor si expreselor autohtone.
Despre faptul ca reteaua feroviara romanesca este intr-o stare avansata de degradare, s-a mai scris. Despre "confortul" oferit de trenurile operate de CFR, se stie la ce nivel se situeaza.
La noi, singurele trenuri cu un grad acceptabil de confort sunt cele internationale si intercity-urile. In rest, Europa feroviara e atat de departe, incat orice comparatie poate parea obraznicie curata.
Insa nu numai Europa ne-a luat-o cu mult inainte, in materie de trafic feroviar, ci si Asia. Iar aici nu e vorba doar despre puterile economice ale Asiei (Japonia, China, Coreea de Sud). Ne-au luat-o cu mult inainte pana si tarile ex-sovietice din spatiul asiatic, tari pe care cei mai multi dintre noi le asociaza, profund eronat, cu lumea a treia.
Iata si niste exemple mai mult decat sugestive. Caile ferate din Uzbekistan, o fosta republica sovietica din Asia centrala, tocmai au anuntat achizitionarea din Spania a unor garnituri de tren moderne, numite Talgo, capabile sa ruleze cu peste 200 km la ora.
Insa chiar si fara noile garnituri Talgo, trenurile uzbece le surclaseaza pe cele romanesti si la capitolul viteza comerciala si la cel al confortului oferit pasagerilor.
Uzbekistanul ne poate da lectii
Spre exemplu, un tren intercity pe ruta Bucuresti-Oradea are nevoie de 12 ore si 52 de minute pentru a parcurge cei 649 km. Adica o medie de circa 50 km la ora. Pentru comparatie, trenul expres care leaga capitala Uzbekistanului, Taskent, de orasul Buhara, are nevoie de numai sase ore si jumatate pentru a parcurge