Uniunea Europeană ar putea renegocia termenii ajutorului extern acordat Greciei. Statul elen are o datorie publică mai mare decât produsul intern brut anual şi a fost nevoit să accepte anul trecut un ajutor financiar extern în valoare de 110 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
„Există discuţii cu privire la prelungirea perioadei programului de ajutorare a Greciei", a declarat cancelarul german, Angela Merkel, cu ocazia întâlnirii cu premierul grec, George Papandreu. De asemenea, premierul elen a cerut reducerea dobânzilor aferente creditelor primite de la UE şi FMI. Grecia plăteşte o dobândă de 5 % pentru aceşti bani, în timp ce, dacă s-ar finanţa de pe pieţele internaţionale prin intermediul obligaţiunilor pe zece ani, ar plăti aproape 12 procente. Conform estimărilor Comisiei Europene, datoria publică a Greciei ar putea să ajungă la un nivel de 150 % din PIB în anul 2013, când se va încheia acordul internaţional.
În altă ordine de idei, săptămâna trecută, reprezentanţii Uniunii Europene au anunţat că, la sfârşitul anului trecut, au fost blocate o parte din fondurile europene dedicate unor proiecte din Marea Britanie.
Motivul? Suspiciuni privind administrarea incorectă a banilor. Este vorba despre fonduri europene regionale în valoare de 184 de milioane de euro care au fost blocate din luna octombrie până la jumătatea lunii decembrie 2010, din cauza „deficienţelor semnificative” în modul în care Anglia a cheltuit cota anuală de 50 de miliarde de euro din fondurile structurale. Toate cele zece autorităţi regionale au fost afectate de blocajul survenit în urma suspiciunilor legate de metodă de selectare a proiectelor finanţate. Fondurile au fost deblocate, dar Uniunea Europeană a lansat astfel un avertisment privind sancţiuni mai ample dacă nu se intensifică procesul de monitorizare a plăţilor. Cronica Eco