Aproximativ 25 de mii de studenţi au intrat în grevă japoneză de luni, 28 februarie. Ei poartă banderole albe pe braţe, pe care scrie "protestatar". Tinerii critică legea educaţiei, intrată deja în vigoare.
Studenţii sunt nemulţumiţi de prevederile din legea educaţiei, privind eliminarea reprezentanţilor lor din forurile decizionale din mediul universitar. Iată ce spune la RFI preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Daniela Alexe.
"Motivul principal este acea prevedere din legea educaţiei, prin care după noua lege, studenţii nu mai au reprezentarea de 25% la nivel de decizie în universitate, adică la alegerea rectorului. Din perspectiva noastră, acestă problemă poate fi soluţionată prin metodologii secundare, aşadar aşteptăm o reacţie a Ministerului Educaţiei", declară ea.
"A existat o reacţie, însă a fost jignitoare la adresa mişcării studenţeşti din România şi ne-am hotărât să reacţionăm. Azi vom purta banderole albe pe care scrie “protestatar”, mâine va fi ziua cearşafurilor, acestea vor fi scoase pe geamurile şi balcoanele căminelor, iar miercuri vor fi arborate cearşafuri şi pancarte în locuri foarte vizibile pe cămine, la universităţi, la cantine", precizează preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Daniela Alexe.
Începând de luni, 7 martie, studenţii vor protesta pe perioadă nedeterminată în faţa sediului Ministerului Educaţiei.
În 17 februarie, aproape o sută de studenţi au protestat în faţa Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, vrând să atragă atenţia asupra faptului că noua lege a educaţiei prevede eliminarea studenţilor din forurile decizionale din mediul universitar.
Studenţii au ridicat simultan, de 25 de ori, câte o ţeapă, susţinând că astfel vor să fie ilustrat metaforic junghiul în coastă trasat mişcării studenţeşti din România dup