Corul de copii care a cantat la final "Over the Rainbow" si exaltarea Annei Hathaway n-au adus mai multa savoare editiei cu numarul 83 care nu a fost deloc extraordinara, asa cum se anuntase, si care a consacrat "Discursul regelui" ca cel mai bun film al anului 2010, expediind la colt "Reteaua de socializare", ca si pe fratii Coen.
Innoirea nu s-a produs. Membrii AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) au sfidat previziunile premiind "Discursul regelui"/"The King's Speech" atat cu Oscarul pentru cel mai bun film cat si cu Oscarul pentru regie desi, conform asteptarilor, cele mai importante doua premii ar fi trebuit sa se imparta intre cele mai importante doua filme ale lui 2010.
(Harvey Weinstein, omul din spatele succesului american al filmului britanic "Discursul regelui", nici nu s-a urcat pe scena atunci cand intreaga echipa a urcat pentru a se bucura de Oscarul suprem. Harvey Weinstein e prea mare ca sa mai fie nevoie sa urce pe scena fie si la Oscaruri.)
Facand acest lucru, Academia dovedeste ca e in continuare tributara traditiei si ca premierea la editiile trecute a filmelor "Nu exista tara pentru batrani"/"No Country For Old Men" si "The Hurt Locker" a fost o excepţie.
"Discursul regelui" a mai fost premiat pentru interpretare masculina - Colin Firth (un premiu de care nimeni nu se indoia) si scenariu original (David Seidler, iarasi previzibil din moment ce viata lui, de om care s-a vindecat de balbaiala ajungand din Anglia razboiului in SUA, e o poveste hollywoodiana), in vreme ce "Reteaua de socializare" a primit trei premii de prea mica importanta - scenariu original, montaj si coloana sonora - putandu-se sugera astfel ca intreaga sa valoare sta in poveste.
Si mai dezamagiti trebuie ca sunt Ethan si Joel Coen, al caror film, "Adevaratul curaj"/"True Grit", nu s-a ales din zece nominalizari cu