Jucătorii de pe piața de capital au nevoie de confirmări înainte de a lua decizii de cumpărare sau vânzare. Piața se apropie, în prezent, de o perioadă de acumulare.
Cotația barilului de petrol ocupă prima pagină a ziarelor din întreaga lume. După ce petrolul Brent a urcat la 120 de dolari pe baril, iar petrolul WTI s-a apropiat de 100 de dolari, discuțiile se învârt în jurul pericolelor de revenire a recesiunii globale din cauza cotației țițeiului.
Chiar dacă OPEC este pe cale să majoreze producția pentru a acoperi gaura creată de stoparea producției din Libia, aversiunea la risc a investitorilor revine și este tot mai puternică. Iar aversiunea la risc se traduce prin căutarea acelor instrumente capabile să reziste la șocuri financiare, instrumente disponibile, de regulă, pe piețele dezvoltate ale lumii.
Pentru piețele mici, cum este și cea din România, situația nu este deloc bună. Investitorii străini au tendința să se ferească de companiile puțin lichide, ceea ce înseamnă că, în timp ce indicii americani ajung la maxime ale ultimilor ani, indicii autohtoni se depreciază.
Corecția ar putea ajunge și în SUA
Rezultatele financiare aferente anului 2010, pozitive pentru marea majoritate a emitenților de la BVB, ar trebui să susțină piața în ansamblu. Dacă ne uităm la evoluția indicelui BET al celor mai importante zece companii listate, putem spune că piața a reacționat pozitiv la publicarea rezultatelor. BET înregistrează o apreciere de 6,4% în cele aproape două luni scurse din acest an. Dacă ne uităm însă mai atent pe grafic, observăm că aprecierea a consemnat un salt mai important în ianuarie, când a și atins maximul din acest an, de 5.858 puncte, iar de atunci continuă să scadă.
În cazul în care problemele din Libia vor continua, corecția va atinge inclusiv piața americană de capital. Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA