În contextul revoltelor recente izbucnite în mai multe ţări din lumea arabă, publicaţia Wall Street Journal a realizat un clasament privind probabilitatea declanşării unor revolte, fiind analizate 85 de state.
În realizarea clasamentului au fost luate în calcul trei criterii: gradul de nedreptate socială, tendinţa populaţiei de a se revolta şi ponderea produselor alimentare din totalul cheltuielilor unei gospodării (elementul declanşator).
Gradul de nedreptate a fost stabilit pornind de la premisa că într-o societate coruptă şansele de corectitudine sunt mici, fiind analizat şi decalajul dintre bogaţi şi săraci.
Pentru a determina tendinţa de a se revolta au fost analizate trei aspecte: vârsta medie a populaţiei, rata şomajului unei ţari şi PIB-ul pe cap de locuitor. Premisa în acest caz a fost că posibilitatea ca tinerii şi şomerii să se revolte sunt mai mari decât în cazul populaţiei în vârstă şi că în statele sărace, unde oamenii nu au multe de pierdut, există o înclinaţie mai mare spre conflictele civile.
În ceea ce priveşte elementul declaşator, Wall Street Journal a analizat datele colectate de Food and Drug Administration (FDA) în 2008, din 85 de ţări, privind cât din consumul gospodăriilor reprezintă produsele alimentare. Astfel, conform datelor FDA, alimentele reprezintă mai mult de 30% din consumul gospodăriilor în 25 de ţări, inclusiv în Egipt, Libia, Tunisia, Algeria şi Iordania. Cifre mai îngrijorătoare s-au înregistrat în Pakistan (46%), Indonezia (44%), India (36%) şi China (34%).
România ocupă locul 37 în acest clasament, dar dacă acest top ar fi realizat la nivelul Uniunii Europene, ţara noastră ar ocupa primul loc.
Conform clasamentului întocmit de Wall Street Journal, în top 10 state unde sunt posibile răzvrătiri în rândul populaţiei, se află Kenya, Camerun, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Filip