La 76 de ani, maestrul se poate lăuda că a dirijat şi a compus melodii pentru zeci de coruri din judeţ, care i-au adus sute de premii la concursuri.
Adescoperit dragostea pentru muzică din copilărie, pe când avea doar nouă ani. Cea care l-a îndemnat să urmeze o şcoală de muzică a fost bunica lui. „Eu voiam să mă fac agronom, dar bunica a insistat ca din clasa a V-a să urmez cursurile Liceului de Muzică din Bucureşti“, îşi aminteşte muzicianul.
În 1946, a fost selectat de către fratele binecunoscutului actor Alexandru Giugaru să urmeze, în cadrul aceleiaşi instituţii şcolare, şi învăţământul liceal. „Iniţial am fost repartizat la secţiunea trombon, iar ca auxiliară la vioară. Ulterior, pentru că nu am reuşit să fac progrese la cel de-al doilea instrument, am fost mutat la clasa de acordeon“, povesteşte maestrul.
A dirijat pentru prima dată la 23 de ani
Din dorinţa de a-şi îmbogăţi repertoriul muzical la trombon, Nicolai Balan a început să facă transcripţii de la alte instrumente şi, încetul cu încetul, a simţit gustul de a compune melodii pentru trombon. În anul 1958, s-a încadrat ca dirijor la Teatrul de Estradă din Piteşti. Din dorinţa de a se apropia mai mult de meleagurile natale, după doi ani s-a angajat ca instrumentist la Filarmonica de Stat din Focşani, apoi a reuşit să dirijeze mai multe orchestre din judeţ.
După ce a urmat şi cursurile Conservatorului din Bucureşti, secţia compoziţie, maestrul a venit în judeţul Vaslui unde şi-a dedicat întreaga activitate muzicii. A compus şi a dirijat corurile celor mai importante întreprinderi de pe vream comunismului.
Aplaudat de Mitterrand
În 1977, Fraçois Mitterrand a făcut o vizită la Vaslui. Autorităţile judeţene de atunci doreau ca francezii să investească şi să construiască fabrica de automobile Citroën în zonă. „Ţin minte că era mare v