Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Ministerul Educaţiei au lansat, luni, campania de informare şi comunicare “Europa, casa noastră”. Programul îşi propune să-i informeze pe elevi şi pe profesori despre Uniunea Europeană.
Prima dezbatere a avut loc la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti.
În amfiteatrul Colegiului, câteva zeci de elevi de clasa a 11-a. Unii discută aprins alţii aşteaptă cu nerăbdare să înceapă dezbaterea.
Câţiva dintre ei recunosc că nu ştiu prea multe despre Uniunea Europeană şi spun că aceste campanii sunt binevenite.
"Uniunea Europeană e un proces de globalizare, îmi explică un tânăr. "Am învăţat la geografie." Un coleg de-al său îl ajută" ceva gen statele unite ale Europei."
Ca avantaje îmi menţionează libera circulaţie pentru ca la dezavantaje să sublinieze:" se pierde tradiţia unor ţări, se pierde cultura, se uniformizează totul".
Dezbaterea îi are în prim plan pe şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Nicolae Idu, şi pe Liliana Preoteasa, reprezentanta Ministerului Educaţiei. După o scurtă prezentare tinerii se arată interesaţi de teme precum: Schengen, corupţia în România, monitorizarea pe justiţie, acordarea cetăţenie române pentru moldoveni sau piaţa muncii şi competitivitatea.
Tinerilor li s-a explicat la capitolul opotunităţi că e recomandabil să-şi înceapă şcoala în România şi să o continue în străinătate.
La acest capitol, multe întrebări şi nemulţumiri au vizat direct Ministerul Educaţie.
"Eu doream să vă întreb sincer dacă mai urma să mai apară vreo reformă pentru că ultima s-a dovedit destul de devastatoare" îi explică unul dintre tineri reprezentantei Ministerului Educaţei. Alţi doi, băiat şi fată, se arată decişi să studieze în străinătate.
Băiatul şi-a propus să-şi termen studiile în străinătate după care să revină în ţară pentru