Cele cinci SIF-uri, care deţin împreună 30% din capitalul BCR, susţin că iau serios în calcul posibilitatea exitului din instituţia de credit la cinci ani de la privatizare, în condiţiile în care acţionarul majoritar, grupul austriac Erste, nu a demarat încă procedurile de listare a băncii.
SIF Moldova (SIF2) este prima din grupul celor cinci SIF-uri care şi-a anunţat oficial intenţia de a-şi valorifica participaţia de 6% deţinută la BCR, cerând acordul acţionarilor convocaţi pe 21 aprilie în cadrul Adunării Generale Extraordinare. Surse oficiale afirmă însă că toate conducerile societăţilor de investiţii au discutat despre măsura în care mai este oportună prezenţa în acţionariatul BCR şi despre armonizarea punctelor de vedere în acest sens.
"Nu excludem valorificarea pachetului de acţiuni deţinut la BCR în cursul acestui an. Valorificarea totală sau parţială a pachetului ne va aduce resurse importante pentru investiţii şi se înscrie strategiei noastre de reducere a expunerii portofoliului pe sectorul financiar. Cu toate acestea, noi credem în continuare că listarea băncii la bursă este cea mai bună soluţie de valorificare a pachetului pentru că Bursa va oferi o valoare justă pentru acţiunea BCR. Apreciem că trebuie să înceapă demersurile de listare prin realizarea unei analize neutre a condiţiilor de piaţă", a spus Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.
SIF-urile au primit câte 6% din capitalul BCR la înfiinţare în 1993 în cadrul programului de privatizare în masă. În 2005, BCR a fost privatizată şi grupul austriac Erste a cumpărat 61,88% din acţiunile băncii, pentru 3,75 miliarde de euro, de la statul român, BERD şi IFC.
La privatizare, Erste s-a angajat să listeze banca în termen de trei ani şi să plătească un dividend de 40% din profitul net pe IFRS. Din cauza crizei însă, listarea a fost de comun acord amânată până în octombrie 2011, i