Ion Ariton, ministrul economiei, spune că nu este exclus ca alte companii de stat, în afară de Nuclearelectrica, să participe la proiectul de 4 miliarde de euro al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, după ce patru dintre cele şase grupuri străine participante au decis să abandoneze investiţia.
Concomitent cu această idee, ministrul a mai precizat că acordul investitorilor pentru acest proiect a fost prelungit din nou, pentru a treia oară, până la finele lui 2012, când se aşteaptă ca toate datele privind acest proiect gigant să fie puse la punct.
"Reactoarele 3 şi 4 rămân un proiect prioritar pentru România. Am prelungit acordul investitorilor până pe 31.12.2012. Ne gândim şi la posibilitatea atragerii altor companii de stat în acest proiect alături de Nuclearelectrica, aşa cum este cazul companiilor Transelectrica sau Hidroelectrica", a precizat Ariton. Statul a spus în mai multe rânduri că nu are bani să finanţeze participaţia pe care o deţine în cadrul proiectului de la Cernavodă, dar Ariton crede acum că anumite companii, care sunt controlate tot de stat, pot veni cu resursele financiare necesare. Mai mult, anul trecut, reprezentanţii Transelectrica au declarat că firma "stă rău de tot cu finanţarea", mai ales în contextul în care transportatorul naţional de energie are nevoie de fonduri majore pentru modernizarea şi extinderea reţelei de electricitate.
Deşi iniţial din proiectul celor două reactoare noi făceau parte CEZ (Cehia), RWE (Germania), GDF SUEZ (grup franco-belgian), Iberdrola (Spania), Enel (Italia) şi ArcelorMittal România, primele patru s-au retras, statul prin Nuclearelectrica fiind practic obligat să cumpere participaţiile rămase pentru a evita dizolvarea proiectului.
Astfel, deşi oficialii români au anunţat că vor numai o participaţie de 40% din proiect, azi Nuclearelectrica va ajunge să deţină 84,65%, compania preluând cu