Premierul Emil Boc a declarat că Guvernul a modificat Codul Muncii pentru ca românii să-şi găsească mai uşor un loc de muncă, iar firmele să angajeze personal mai uşor.
“Era nevoie de modificarea Codului Muncii pentru ca românii să-şi găsească mai uşor un loc de muncă şi pentru ca firmele să angajeze mai uşor”, a spus Boc.
El a mai arătat că noul Cod mijloceşte românilor posibilitatea de a-şi găsi mai uşor al doilea loc de muncă.
UPDATE: Dacă îţi faci treaba şi eşti performant legea te apără
Boc a mai arătat că prin criteriiile de performanţă se stabilesc obiectivele de performanţă individual, dar şi care sunt criteriile de evaluare a realizării obiectivelor. “De la început ştii ce se aşteaptă de la tine şi cum vei fi evaluat. În cazul în care ar apărea concedieri colective, criteriile sociale se aplică după cele de performanţă. Dacă îţi faci treaba şi eşti performant legea te apără”, a spus Boc.
El a precizat că noul Cod a înăsprit drastic sancţiunile pentru munca la negru. “Amenzile se triplează, iar dacă un angajator va folosi mai mult de cinci salariaţi la negru sancţiunea va fi amendă penală sau închisoarea de la unu la doi ani. Instanţa poate aplcia şi alte măsuri complementare.
Dacă un agajator va folosi 50 sau 150 de angajaţi la negru, instanţa poate să mai dispună: pierderea totală sau parţială de către angajator a dreptului de a beneficia de prestaţii, ajutoare, inclusiv accesul la fonduri europene pe o perioadă d epână la cinci ani, sau să interzică participarea firmei la licitaţii pentru contracte publice pe o perioadă de până la cinci ani. Aceste prevederi au fost preluate din legislaţia europeană”, a mai arătat Boc.
Guvernul îşi asumă răspunderea pe 8 martie
Guvernul a adoptat luni dimineaţă proiectul de modificare a Codului Muncii şi l-a trimis Parlamentuluiîn procedura asumării răspunderii. Birourile pe