Sonda americana LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) si-a incheiat programul de scanare a intregii suprafete lunare, permitandu-le specialistilor sa intocmeasca o harta amanuntita a globului selenar, cu o precizie fina, capabila sa contureze detalii de relief pana la marimea de 150 de metri.
Este pentru prima data cand s-a efectuat o scanare completa si detaliata a intregii suprafete lunare, atat a celei orientate spre Terra, cat si a fetei opuse, scrie revista Science & Vie.
Scanarea a durat doua saptamani si s-a efectuat de pe o orbita situata la inaltimi incepand de la 30 pana la 200 km de sol, ceea ce permite o precizie deosebita, dat fiind ca astrul lunar este lipsit de atmosfera, deci imaginile nu sunt perturbate de fenomene meteorologice.
Scanarile au permis confirmarea unor ipoteze, pana recent inca nesigure, dar si descoperirea unor detalii necunoscute, privind componente devenite clasice ale solului lunar, din care merita amintite:
Craterul Copernic
Este cel mai cunoscut si, fara indoiala, cel mai impunator dintre numeroasele cratere ale astrului. Relativ circular ca forma, are un diametru de 93 metri, o adancime de aproape 3.800 de metri si o "buza" exterioara de aproape 1.000 de metri.
Ipoteza specialistilor este ca acest crater s-a format in urma cu 810 milioane de ani, prin impactul cu un asteroid, avand diametrul de 5 kilometri. Unda de soc a cutremurat intreg astrul, producand modificari majore, atat la locul impactului, cat si in alte regiuni, prin efect seismic.
Franturi mari de roca, precum si pulberea rezultata au fost imprastiate pana la o distanta de 500 de kilometri de locul impactului, unele detalii putand fi observate de pe Terra, chiar si cu instrumente de amator.
Craterul Ptolomeu
Acesta este unul din primele cratere observate