De ce i-au aplaudat maghiarii apăsat pe Crin Antonescu şi Victor Ponta, dar au rămas cu PDL? De ce în mijlocul urgenţelor de toate felurile, a atacurilor din toate părţile, democrat-liberalii se mobilizează să semneze în aceste zile „un protocol” cu UDMR? Nu există deja între cele două formaţiuni un document mai important decât orice acord? Adică programul de guvernare adoptat de Parlament la învestitura Guvernului, cum spune Constituţia?
sursa: udmr.ro
Liderul PNL a ţinut sâmbătă la congresul UDMR de la Oradea un discurs care a electrizat sala. „M-am întrebat”, a început maestrul retoricii bucureştene, dacă să vin la această adunare sau nu. De ce aş veni când susţineţi un guvern pe care întreaga Românie îl detestă?” a continuat el. „Din respect pentru comunitatea maghiară”, a venit şi răspunsul stârnind valuri de aplauze căci Uniunea are concurenţă şi în Secuime şi la Bruxelles. Ceva mai devreme, Victor Ponta dăduse asigurări că cel mai mare partid din România, PSD, este unul nou, respectabil. Aşa se face, a exemplificat el, că „am venit eu la congresul dumneavoastră şi nu Viorel Hrebenciuc”. Butada a amintit, (ne)intenţionat, un banc care circula pe vremea lui guvernului Năstase, şi el sprijinit de UDMR. „Cum se spune Viorel Hrebenciuc pe ungureşte? Verestoy Attila”, venea poanta, deloc măgulitoare pentru onorabilitatea maghiară.
Cei doi lideri ai opoziţiei au jonglat cu delegaţii UDMR la Congres. Au fost aplaudaţi, s-au schimbat replici complice, tribuna şi sala şi-au făcut cu ochiul. Spre comparaţie, discursul premierului a fost primit cu răceală; iar mesajul sec al preşedintelui Băsescu, citit tern de şeful Cancelariei Prezidenţiale, a trecut aproape neobservat. După unele opinii, chiar şi trimişii de la Budapesta sau din Slovacia au fost puşi în umbră de primirea entuziastă făcută lui Victor Ponta şi Crin Antonescu. Cu toate acestea, cei do