Deşi încă se agaţă de putere, zilele lui Gaddafi sunt numărate. Observatorii se tem însă că, după îndepărtarea acestuia, în Libia se va instala haosul.
Preşedintele american Barack Obama i-a cerut să plece „imediat‘‘, fostul premier britanic Tony Blair l-a sunat de două ori pentru a-i cere să pună capăt uciderii propriilor cetăţeni, iar Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluţie prin care condamnă represiunea din Libia şi a impus o serie de sancţiuni, printre care îngheţarea bunurilor clanului Gaddafi din străinătate şi un embargo împotriva vânzărilor de armament. Marea Britanie i-a ridicat imunitatea diplomatică iar Italia a suspendat un „tratat de prietenie‘‘ care o împiedica să participe la o acţiune militară împotriva Libiei.
Muammar Gaddafi este izolat pe plan internaţional şi devine tot mai izolat şi acasă, unde pierde controlul asupra ţării oraş cu oraş.
Cu toate acestea, divorţul de realitate al dictatorului libian pare să fie total. Fiul său, considerat odinioară favorit la succesiune, Saif al-Islam, care face oficiul de purtător de cuvânt al tatălui său, a declarat sâmbătă seară că situaţia în trei sferturi din ţară este „excelentă‘‘. Pentru a dovedi cât de excelent, jurnaliştilor străini „invitaţi‘‘ de Gaddafi la Tripoli li s-a organizat ieri o excursie la Zawiyah, oraş situat la 60 de kilometri de Tripoli. Nu mică le-a fost surpriza reprezentanţilor regimului când în locul suporterilor lui Gaddafi s-au trezit faţă în faţă cu mii de manifestanţi care scandau „Jos regimul!‘‘.
Libia, ca Irakul
Cu cât regimul lui Gaddafi va continua să refuze realitatea şi va încerca să se menţină la putere prin forţă, cu atât devine mai mare pericolul ca Libia să fie absorbită într-un vid de putere după plecarea lui. Controlul lui Gaddafi asupra structurilor de putere din Libia a fost mult mai strict decât al lui