Mai bine de jumătate din viaţă şi-a dedicat-o îngrijirii bolnavilor, călcând ca asistentă în spitalul buzoian încă din prima zi de funcţionare a acestuia.
Pentru că a fost un copil bolnăvicios, Rodica Vlad şi-a dorit dintotdeauna să aibă grijă de oamenii cu probleme medicale. „Aveam o vecină care era moaşă şi mereu o chema mama şi ne făcea o injecţie mie sau fratelui meu. Apoi şi eu luam seringa şi făceam tratament pe păpuşi, îmi plăcea de mică să am grijă de oameni", îşi aminteşte Rodica Vlad.
După ce a absolvit liceul Alexandru Vlahuţă din Râmnicu Sărat, a fost admisă la Şcoală Sanitară. Aici a învăţat timp de doi ani tainele meseriei de cadru medical. „Pot să spun că era o şcoală cu renume prin cadrele pe care le avea. Pregătea asistenţi medicali profesionişti, cu dăruire pentru omul bolnav. La această şcoală veneau mulţi tineri care nu reuşeau să fie admişi la Facultatea de Medicină. Aici se dădea examen la anatonomie, fiziologia omului şi chimie, la Medicina mai era în plus doar un capitol din fizică", ne-a spus Rodica Vlad.
A preferat chirurgia
Încă din timpul şcolii a făcut o pasiune penru chirurgie, iar practica o desfăşura în Spitalul Brătianu. „Îmi plăcea tot ce ţinea de urgenţa chirurgicală pentru că exista o diversitate a cazurilor. Când omul venea pe targă sau în cărucior şi pleca pe picioarele lui, aveam o mare satisfacţie, făceam ceva pentru acel om pentru a-i reda viaţa obişnuită", mărturiseşte asistenta.
De 37 de ani în spital
Odată cu darea în folosinţă a Spitalului Judeţean, în anul 1974, Rodica Vlad a fost repartizată în această unitate. De atunci şi-a dedicat 37 de ani din viaţă îngrijirii oamenilor care au avut nevoie de ajutorul său. „Meseria de a îngriji un bolnav este una nobilă şi trebuie făcută cu dăruire. În acest spital mi-am petrecut aproape jumătate din viaţă, am renunţat