Are la fel de multe proteine precum carnea, dar favorizează depunerea grăsimilor. Diabeticii o pot consuma aproape fără restricţii.
A mai rămas aproape o săptămână până începe Postul Paştelui şi pentru foarte mulţi dintre români alimentaţia se va schimba. Se renunţă la carne, lapte, brânză, ouă şi se trece pe meniuri vegetariene, o schimbare binevenită şi pentru organismul încărcat de toxinele iernii. Unul dintre cele mai populare alimente în timpul postului este soia, datorită conţinutului său bogat în proteine. Aflaţi cu ce vine bun, dar şi în ce măsură vă poate face rău acest aliment de la specialiştii în alimentaţie Diet Club.
„Soia are la fel de multe proteine precum carnea, comparabile ca şi calitate, iar acestora li se adaugă şi vitamine precum B, E, A, fibre, estrogeni naturali", specifică medicul Monica Măcişanu, specialist în sistemul de slăbit Diet Club. Soia se poate prepara într-o multitudine de feluri - şniţele, fripturi, chiftele - şi este unul dintre cei mai buni înlocuitori pentru carne. „Şi fasolea, lintea sau năutul sunt bogate în fibre, dar nu în aceeaşi măsură", adaugă dr. Măcişanu. Şi, în caz că vă hotărâţi să treceţi pe soia, chiar temporar, puteţi opta pentru produsele îmbogăţite cu calciu, spre exemplu laptele de soia.
Hormoni care depun grăsimi
Medicii vă recomandă cu încredere acest aliment, dar vă fac cunoscute şi dezavantajele lui, pentru a şti când să vă feriţi de excese. Când este folosită abuziv, soia mai degrabă face rău organismului. Potrivit nutriţioniştilor, nu sunt indicate mai mult de 25 de grame de soia zilnic.
„Dacă aveţi tendinţe de îngrăşare, este bine să ştiţi că soia conţine hormoni care au tendinţa să grăbească depozitarea ţesutului gras", spune medicul Monica Măcişanu. În general, în curele de slăbire soia este evitată, dar poate fi reintrodusă în alimentaţie în perioada de menţinere. De ase