Zeci de elevi din România, dar şi din Franţa şi Italia s-au adunat la Colegiul Gheorghe Chiţu în Craiova, pentru a promova şahul în cadrul proiectului „Nu ne naştem genii, devenim genii“, accesat de Primăria Şimnicu de Sus.
De altfel, 16 din cei 48 de practicanţi ai sportului minţii, implicaţi în proiect, sunt din această localitate doljeană.
„Îmi place şahul pentru că mă ajută să gândesc mai bine, chiar şi la matematică“, spune Alexandru Buzangia. Alex (10 ani) a jucat o partidă cu italianul Francesco (15 ani), ambii folosindu-se de piese pentru a comunica.
„Acest proiect a fost ideea primăriţei Jana Fulga şi este o încununare a patru ani de când funcţionează Cercul de şah, din satul leşile, comuna Şimnicu de Sus, printre puţinele din mediul rural, din ţară“, spune Costică Dobra, antrenor CS „Tinerii maeştri“.
Elevii nu vor sta doar la tabla de şah, ci vor încerca până la sfârşitul săptămânii să îşi promoveze cât mai bine ţara din care provin, prin dansuri specifice, bucătărie tradiţională, prin prezentarea celor mai frumoase locuri. Oaspeţii, dar şi copiii din Şimnicu de Sus, se vor bucura de excursii în colţuri speciale din ţară, cum este Târgu Jiu şi lumea lui Brâncuşi.
Proiectul este finanţat de Comisia Europeană. Partenerii primăriei organizatoare sunt Club d’Echecs d’Annemasse, din Franţa, şi Instituto Commerciale Statale „Padre A.. Tonnoia“, din Corato – Italia.