Regimul lui Muammar Gaddafi este supus presiunilor internaţionale şi mai controlează doar o parte a ţării. Liderul libian sfidează însă comunitatea internaţională şi opoziţia internă şi asigură că în ţară domneşte calmul. Deşi lucrurile nu stau deloc aşa. Sursa: Reuters
17.50: Un grup de 79 de cetăţeni români au părăsit în siguranţă Libia azi prin punctul de frontieră rutier Dahibat, fiind în momentul de faţă în Tunisia. Trecerea frontierei s-a făcut cu sprijinul şi în prezenţa consulului României la Tunis, care s-a deplasat în acest scop la Dahibat (circa 600 km de Tunis). Cetăţenii români urmează să fie repatriaţi în România pe calea aerului, anunță MAE. Citește mai multe aici despre evacuarea românilor din Libia.
17.30: Hillary Clinton a subliniat azi că liderul libian „trebuie să plece acum” de la putere și că Gaddafi și cei din jurul lui trebuie trași la răspundere pentru acțiunile lor.
„Trebuie să lucrăm împreună la instituirea de măsuri suplimentare pentru ca guvernul Gaddafi să dea socoteală, pentru a furniza un ajutor umanitar şi pentru a sprijini poporul libian în dorinţa sa pentru o tranziţie către democraţie”, a declarat azi secretarul american de stat Hillary Clinton în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului.
„Vom continua să explorăm toate opţiunile posibile de acţiune. Aşa cum am mai spus, nimic nu este exclus atât timp cât guvernul Gaddafi continuă să ameninţe şi să ucidă cetăţeni libieni”, a adăugat Clinton.
Mai mulți oficiali susțin că următoare măsură luată trebuie să fie restricționarea săațiului aerian libian, pentru a-l împiedica pe gaddafi să își bombardeze contestatarii. Unele voci evocă chiar o intervenție militară în toată regula.
16.20 Aproximativ 400 de persoane participau mai devreme la o manifestație anti-Gaddafi în Tripoli, oraș controlat încă de trupele regimului. Câteva mașini au ajuns