Ariton crede că proiectul poate fi continuat de Hidroelectrica, Transelectrica şi alte companii româneşti
Enel (Italia) şi ArcelorMittal România aşteaptă "susţinerea" Guvernului ca să-şi poată creşte participaţia
Tudor Şerban: Unele companii din Coreea de Sud, Rusia, China şi America ar dori să preia acţiuni la EnergoNuclear
La cinci ani de la demararea procedurilor de atragere a investitorilor pentru realizarea proiectului de construcţie a unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, încă nu se ştie cine va duce la capăt construcţia. În ultima jumătate de an, mai multe companii au renunţat la acest proiect, astfel încât Nuclearelectrica a fost nevoită să cumpere participaţia CEZ, astăzi urmând să preia şi acţiunile grupurilor energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franţa-Belgia) şi Iberdrola (Spania). Aportul Nuclearelectrica la capitalul EnergoNuclear ajunge astfel la 68.503.859 lei (84,65%), dintr-un total capital social subscris şi vărsat în sumă de 80.926.000 lei.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat vineri că acordul investitorilor a fost prelungit până la 31 decembrie 2012 (atragerea investitorilor a început în 2006 - n. red.) şi că proiectul ar putea fi continuat de companii româneşti în cazul în care nu vor fi găsiţi alţi parteneri străini. "Dacă nu vor veni alte companii putem continua singuri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica, Transelectrica sau altele", a declarat Ariton.
Companiile aşteaptă poziţia Executivului
Cu numai câteva zile înainte, Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei, afirma că Enel (Italia) şi ArcelorMittal România ar fi interesate "teoretic" să îşi crească participaţiile la EnergoNuclear, dar vor mai întâi să vadă susţinerea pe care Guvernul o acordă proiectului. Şerban a subliniat că termenul limită până la care cele două companii vor aştepta ca Guvernul să-şi