George Litarczek, cunoscut ca "părintele anesteziei din România”, a format generaţii de anestezişti-reanimatori care s-au răspândit în întreaga lume. La cei 85 de ani ai săi, trăieşte la etajul 9 al unui bloc turn din cartierul Balta Albă. L-am găsit butonând la calculator pe reteaua netlog.com. Nu a vrut să-şi facă pagină pe facebook sau twitter pentru că "cine vrea să mă găsească şi să dialogheze cu mine, mă găseşte şi pe netlog”.
Citiţi toate articolele din campania Jurnalului Naţional - Români care mai au ceva de spus
Jurnalul Naţional: V-aţi născut la Boston. Cum a ajuns familia dvs. acolo?
George Litarczek: Foarte simplu. În anul 1924, tata a primit o bursă Rockfeller. Era conferenţiar la clinica din Spitalul Filantropia, unde şef era Mitică Ionescu, fratele chirurgului mult mai cunoscut, Toma Ionescu. Mitică Ionescu i-a trimis pe toţi şefii de clinică prin străinătate. Şi pe tatăl meu l-a trimis în America, să studieze boli de nutriţie, pentru că atunci nu exista specialitatea aceasta în România. Americanii l-au primit împreună cu soţia, ba chiar i-au dat o bursă mai mare pentru că era cu nevasta, şi acolo am apărut eu.
Mama dvs era tot medic?
Da, era atunci asistentă la catedra de histologie de la Facultatea de Medicină.
Şi, deci, aţi fost adus pe lume la Boston la 22 decembrie 1925. Cât timp aţi mai rămas în America?
N-am mai stat mult, pentru că în ianuarie sau februarie am plecat în Anglia, pentru că bursa a continuat, la Cambridge. Şi de fapt acolo am făcut prima copilărie şi am şi învăţat prima limbă, engleza.
Dar familia dvs, sau mai bine zis tatăl dvs. nu a primit niciodată vreo ofertă de a rămâne în SUA sau Anglia?
I s-a făcut o ofertă în Anglia la Cambridge, dar România, înainte de război, era ţară în care se venea, nu din care se pleca, aşa cum se întămplă acum. Şi nu era n