Patronatul Medicilor de Familie de la Brăila spune că pacienţii vor avea de suferit din cauza contractului cadru încheiat cu Casa de Asigurări. Veniturile cabinetelor medicale tind către zero, iar contractul cadru cu CJAS, care urmează a fi semnat, oferă perspective sumbre. În premieră, la Brăila a luat fiinţă Patronatul Medicilor de Familie.
În două luni, din cei aproximativ 150 de medici de familie, s-au înscris în patronat 90. Criza din Sănătate îi afectează, deopotrivă, pe bolnavi, dar şi pe medicii de familie. Chemaţi să practice o medicină socială, aceştia strâng rândurile.
"Tot ceea ce dorim este să ridicăm sănătatea la rang de normalitate. Suferinţa nu are nicio culoare politică şi nu are profesie. Cu toţii suntem la fel de loviţi. Dorim să sensibilizăm decidenţii, dar şi beneficiarii serviciilor de sănătate, pacienţii, de problemele îngrijorătoare ale sistemului", ne-a declarat dr. Dorina Tite, medic primar, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Brăila.
Contractul, "cec în alb"
La nivelul întregii ţări, sunt peste 11.000 de medici de familie, aceştia fiind "interfaţa între social şi profesionalism".
În cabinetul medicului de familie se ia, practic, pulsul comunităţii. Şi totuşi, acesta a ajuns Cenuşăreasa sistemului de sănătate.
"Medicii de familie sunt îngrijoraţi şi revoltaţi datorită perspectivelor sumbre care, ca un făcut, se repetă an de an, în perioada antesemnării contractului cadru , actul legislativ în baza căruia se desfăşoară activitatea medicală. Contractul e un "cec în alb", fără garanţia suportului financiar", a mai spus dr. Tite.
Medicii spun că afectaţi vor fi, în primul rând, pacienţii, întrucât va exista un plafon orientativ de medicamente în regim compensat şi gratuit, care va restricţiona prescrierea.
Spre exemplu, bolnavii cronici vor primit reţetă compensată o dată la trei luni. @N