Facultăţile de Fizică, Chimie şi Matematică se confruntă cu un un număr tot mai mic de studenţi deşi locurile de muncă în aceste domenii sunt abundente. Anul acesta, conducerea Facultăţii de Fizică s-a confruntat cu o situaţie nemaiîntâlnită: are doar 50 de cursanţi, un sfert faţă de cât erau în perioada Revoluţiei. Cei care au optat totuşi pentru acest domeniu spun că laboratoarele în care învaţă sunt performante, iar şansele de angajare în străinătate sunt cele mai mari comparativ cu celelalte facultăţi.
Tinerii se feresc tot mai mult de facultăţi de profil real, iar dovadă stă numărul de studenţi care urmează aceste cursuri. De exemplu, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza", la Facultatea de Chimie, în cei trei ani de studiu sunt 257 de studenţi, la Matematică sunt 234, iar la Fizică sunt 189.
Aşa se face că anul acesta universitar s-a înregistrat cel mai mic număr de tineri înscrişi în anul I din istoria Facultăţii de Fizică: 50. Tinerii care totuşi au ales să vină la Fizică susţin că au fost atraşi de bursele numeroase pe care le oferă facultatea, dar şi de şansele foarte mari de angajare mai ales în străinătate imediat după ce ies de pe băncile facultăţii.
„Fizica îmi oferă oportunităţi pe care alte facultăţi nu o făceau, cum ar fi burse în străinătate, un loc bun de cazare. A contribuit serios la înscrierea mea aici şi faptul că o cunoştinţă de-a mea care a terminat tot această facultate lucrează acum la NASA în Germania şi este foarte bine remunerată", spune Roxana Găină (19 ani), studentă în anul I la Facultatea de Fizică.
Citeşte şi:
Iaşi: Şomer cu diplomă: „Sunt cu moralul la pământ!“
Iaşi: Absolvenţii de facultăţi schimbă titularizarea pe job-uri în străinătate
Studenţii explică şi de ce acest domeniu nu este căutat de tineri. „S-a dus vestea că fizica este un obiect dificil, mulţi se sperie de el, dar prin multă