Iniţiatoare a cunoscutului cor „Gloria Dei“, Maria Porumb şi-a dedicat 40 de ani din viaţă cântului coral şi şcolii. Corul a împlinit anul acesta 21 de ani.
A avut o pasiune pentru muzică încă din şcoala elementară. Chiar şi atunci organiza grupuri corale cu colegii de clasă, la Casa Pionierilor şi la Biserica Turda Veche, unde fraţii săi, care cântau la bas, erau renumiţi. Spune că în familia ei se cânta pe mai multe voci, iar sărbătorile şi zilele de naştere erau un prilej de bucurie şi de cântec. A urmat Liceul Pedagogic, în Cluj Napoca, iar la Conservator a învăţat să dirijeze. A fost mulţi ani director al Şcolii generale numărul 6 din Zalău, devenită „Mihai Eminescu“.
Un om împlinit
În 1981, profesoara Maria Porumb a fost decorată cu medalia „Meritul cultural“, clasa I, prin decret de stat.
Dar spune că, totuşi, cea mai mare bucurie a sa este să cânte în biserică şi pe scenă alături de coriştii ei. „Mi-am pus talentul, atât cât mi l-a dat Dumnezeu, în slujba semenilor, lucrând onest, cu toate vârstele, de la cei mici până la cei cărunţi. Am fost autoexigentă, exigentă, principială, perfecţionistă“, povesteşte Maria Porumb, adăugând că deşi are rezerve în ceea ce priveşte ritmul vieţii de acum, se simte un om împlinit.
„Voces Primavera“ şi „Gloria Dei“
A muncit 40 de ani învăţământ, iar după decembrie 1989 şi până în 2002 a activat în cadrul Inspectoratului Şcolar Sălaj, poziţie din care a iniţiat şi organizat festivalul pentru copii „Voces Primavera“ şi corul „Gloria Dei“, ambele în anul 1990.
După pensionare, a mai fost chemată să lucreze în învăţământ pentru încă şapte ani. „Copiilor care au trecut prin mâna mea le-am oferit ceea ce aveam de oferit din suflet. Ei mi-au simţit dragostea şi am reuşit în acest fel să le fac şi educaţie muzicală şi moral-religioasă. Cântam rugăciuni la intrarea în cl