Dealurile din Şinca Nouă au fost cuprinse de flăcări sâmbătă seara. Nu a fost vorba despre vreun incendiu, ci despre obiceiul „Roata în flăcări“, ajuns la cea de-a XI-a ediţie. Evenimentul a adunat toată suflarea satului, dar şi curioşi veniţi din alte părţi ale ţării. Această obicei, vechi de secole, a reînviat la Şinca Nouă în anul 2000, după ce în perioada comunistă a fost interzis.
Obicei renăscut, specific satului
De 11 ani, înaintea Lăsatului Secului pentru postul Paştelui, dealurile comunei Şinca Nouă sunt luminate de roţile de foc. Aşa s-a întâmplat şi în această sâmbătă, când zeci de roţi au fost rostogolite de pe „Dealul Mare“ de feciorii din ceată. Acestea sunt trimise fetelor mândre care au ajuns la maturitate şi nu s-au aşezat încă la casa lor. În perioada comunistă, obiceiul a fost interzis, însă la iniţiativa autorităţilor, a fosr reînviat în urmă cu câţiva ani. Astfel că, an de an, oamenii sărbătoresc acest eveniment, cu mic cu mare.
„Ne bucurăm că tot mai mulţi tineri se îmbracă în costume populare şi că vin tot mai mulţi, de la un an la altul. Vin chiar şi tineri din alte sate, spre bucuria mea“, a spus primarul comunei Şinca Nouă, Dumitru Flucuş.
„Trăim o bucurie extraordinară să vedem că în acest an, când sunt atâtea probleme şi când aceşti tineri au acces la calculator în orice colţ al pământului şi pot să meargă la orice altă distracţie, au ales să nu uite de această sărbătoare a pământului lor. Azi, 26 februarie, ei au îmbrăcat straiele populare şi au mers, cu tot satul, să dea drumul roţilor de foc de pe deal, în încercarea de a schimba timpul, de purificare a tot ceea ce în jur, cu speranţa de mai bine“, a declarat Adrian Văluşescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov.
Datină respectată întocmai
Datina a fost respectată întocmai de feciorii