Iese din cuptor, se răceşte, se taie şi se ambalează într-o cameră sterilă ca în sala de operaţie. Nu pătrunde nici o bacterie, iar angajaţii lucrează cu măşti, ca doctorii. Aceasta este pâinea Bongrana, naturală,
fără E-uri. Anul trecut s-au mâncat 4 milioane de bucăţi
Cum am deschis portiera maşinii, a venit peste noi mirosul de pâine caldă. Ne aflam la sute de metri de fabrica de pâine Dobrogea din Constanţa şi aroma aceea coborâse peste tot cartierul. Trebuie că aici locuiesc cei mai mari mâncători de pâine din România, te gândeşti.
În fabrica asta s-a născut una dintre cele mai sănătoase pâini de pe piaţă, din "generaţia modernă": Bongrana cu fibre, seminţe, integrală sau albă, fără pic de conservanţi şi E-uri. Unele sortimente sunt făcute din făină de moară cu măciniş integral, aşa cum tot recomandă profesorul Mencinicopschi. Pâinea ţine 21 de zile numai datorită fermentării naturale, a bacteriilor lactice active şi a tehnicii "no touch". Te umfli în pene citind pe ambalaj că tu eşti prima persoană care atinge produsul.
După ce iese din cuptor, se răceşte, se taie şi se ambalează într-o cameră cu aer filtrat şi sterilă, exact ca într-o sală de operaţie. Aici nu pătrunde nici o bacterie, iar angajaţii lucrează cu măştile pe nas, de-i iei drept chirurgi. Pâinea lor ajunge în hipermarketuri ca toast, tăiată în 24 de felii, 500 de grame la 4 sau 5 lei. Anul trecut s-au mâncat 4 milioane de pâini din astea.
Hala unde s-au născut sute de milioane de pâini
Doi ani Bongrana a stat în teste şi cercetări, înainte să se nască. Trei oameni de la Cercetare au "năşit-o", cântărind, degustând, încercând şi frământând. De care făină să-i pună? Câtă apă şi câte fibre? Reţeta este secretă şi acum; ni se spune ce conţine coca numai aşa, în mare - de pildă, o pâine cu făină dietetică din măciniş integral are 26% făină neagr