Documente atasate:
Analiza lui Liviu Voinea pe Codul Muncii (432 kB, fisier PDF)
Codul Muncii, in varianta aprobata de Guvern (115 kB, fisier DOC)Noul Cod al Muncii, aprobat de Guvern, lasa loc multor interpretari. Oamenii de afaceri isi freaca mainile de bucurie, pentru ca vor putea plati numai angajatii performanti, in timp ce sindicatele si unii analistii economici reclama pericolul unei adevarate bombe sociale.
Codul Muncii va flexibiliza piata muncii, spun autoritatile. Mai simplu spus, va oferi angajatorilor posibilitatea de a-si selecta angajatii si a-i plati dupa propriile criterii.
Cu alte cuvinte, patronii nu vor mai fi fortati sa plateasca salarii la un anumit nivel si sa mentina angajatii neperformanti, pentru ca asa le cere contractul colectiv de munca la nivel national sau de ramura. Acestea vor fi eliminate.
O chestie pozitiva, la prima vedere. Toata lumea ar avea de castigat - patronii pentru ca isi vor putea gasi mai usor oamenii de care au nevoie, iar angajatii, bineinteles cei performanti, pentru ca vor avea acces la joburi altadata inghetate, protejate de contracte colective de munca fara niciun fundament economic.
Codul Muncii ofera libertatea angajatorilor de a-si angaja salariati cand si in conditiile in care au nevoieCristian Parvan, secretar general AOAR
Noua legislatie, in opinia omului de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), va avea efecte mai ales in mediul de stat, decat in cel privat. "La privat oricum se platea in functie de performanta. La stat, insa, sunt prea multi care taie frunza la caini, protejati de contracte colective, de grile salariale nefundamentate economic ", spune Parvan.
Suna logic, nu? Lipsa de performanta din sectorul public este proverbiala. Privit din acest punct de vedere, Codul M