Un meteroit descoperit în Antarctica sprijină teoria că viaţa pe Pământ a fost adusă din spaţiu, susţin cercetătorii americani. Analizele chimice asupra meteoritului au arătat că acesta este bogat în azot, un element care se găseşte în proteine, în ADN şi în compoziţia aerului (78%).
Descoperirile au fost făcute de cercetătorii de la Universitatea Arizona şi de la Universitatea California (Statele Unite), care au studiat 4 grame din praful unui meteorit descoperit în Antarctica, în 1995. Substanţa principală din compoziţia meteoritului Grave Nunataks (numit după locul în care a fost descoperit) este amoniacul, un amestec de azot şi hidrogen. De asemenea, corpul ceresc este bogat şi in hidrocarburi.
"Cercetările arată că există asteroizi care, când se fragmentează şi devin meteoriţi, pot acoperi Pământul cu o ploaie de substanţe atractive, printre care şi amoniac", susţine profesorul Sandra Pizzarello, coordonatorul studiului. Ea susţine că aceşti meteoriţi ar fi putut alimenta Pământul cu suficient amoniac, care a permis apariţia formelor primitive de viaţă.
Studiile precedente s-au concentrat pe meteoritul Murchison, care a lovit Australia în 1969 şi care este bogat în compuşi organici. Pizzarello consideră, însă, că aceşti compuşi prezintă forme moleculare prea complexe şi prea puţin uniforme ca să poată da naştere vieţii.
Cei mai mulţi asteroizi din sistemul nostru solar provin din centura de asteroizi situată între Marte şi Jupiter. Teoria că viaţa pe Pământ a pornit de aici se bazează pe faptul că zona dintre cele două planete este mai rece, deci mai benefică formării diferitelor tipuri de molecule. (Mihai Schiau)
Un meteroit descoperit în Antarctica sprijină teoria că viaţa pe Pământ a fost adusă din spaţiu, susţin cercetătorii americani. Analizele chimice asupra meteoritului au arătat că acesta este bogat în azot, un element care