O femeie din Bucureşti încearcă să obţină una dintre cele două copii originale ale lucrării. Realizată din bronz, această dublură valorează două milioane de euro. Sculptura lui Constantin Brâncuşi, aflată în patrimoniul Consiliului Judeţean Dolj, datează din anii ’50, iar în lume mai există o singură copie. Şi originalul este obiectul unor litigii.
Consiliul Judeţean, în pericol să piardă „Domnişoara Pogany”. Autorităţile, acuzate că nu se luptă pentru a păstra sculptura Corpul de Control al Ministrului Culturii vine în Bănie după scandalul „Domnişoara Pogany” Aurelia Balcica Măciucă solicită magistraţilor Tribunalului Bucureşti să constate nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare pe care tatăl său, Octavian Moşescu, l-a încheiat în 1976 cu Muzeul de Artă Craiova. Bucureşteanca susţine că părintele său a fost forţat, sub presiuni politice, să vândă lucrarea „Domnişoara Pogany", o copie datând din jurul anilor 1950 a celebrei sculpturi a lui Constantin Brâncuşi. Opera artistului gorjean a fost cumpărată la vremea respectivă, susţin reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dolj, cu 70.000 de lei, o „sumă colosală pentru acele vremuri". Directorul instituţiei, Dan Lupescu, spune că autorităţile judeţene în sarcina cărora cade apărarea în acest caz, mai precis Consiliul Judeţean, s-au dovedit până acum nepăsătoare, deşi procesul va avea a patra înfăţişare la 4 martie.
Apatie şi resemnare pentru apărare
Într-o scrisoare deschisă, Lupescu menţionează că o asemenea atitudine duce chiar la gândul că la mijloc ar fi vorba de interese obscure: „Modul în care este, în acest moment, pregătită apărarea, doar prin juristul puţin experimentat al Muzeului Olteniei, denotă o anumită stare de apatie şi resemnare, constatate cu ocazia controlului de aproape patru ore, pe care l-am efectuat marţi, 22 febr