Ţările UE se întâlnesc într-un sumit special pe 11 martie pentru a discuta situaţia din Libia. Iniţial acesta era doar un mic summit european pe agenda căruia se aflau doar probleme economice.
Micul summit la care participau doar 17 dintre liderii UE pentru a discuta despre următorii paşi în planificarea pactuluide competitivitate european s-a transformat însă într-o întâlnire de urgenţă a tuturor preşedinţilor şi prim-miniştrilor din UE.
Mini-summitul ia proporţii
Evenimentele din Libia şi ţările vecine au determinat liderii europeni să-şi concentreze atenţia pe zona de conflict nord-africană.
Această întâlnire extraordinară urmează deciziei luate de UE de a interzice conducătorului Muammar Gaddafi şi mai multor membri ai familiei sale să părăsească ţara şi de a opri comercializarea oricărui fel de arme.
Guvernul italian a cerut acum două săptămâni ca UE să organizeze un summit special dedicat situaţiei din Africa de Nord, de frica revărsării unor noi valuri de imigranţi din acea regiune în Europa.
În sumitul de pe 11 martie, liderii europeni ar putea lua în considerare nu numai un răspuns imediat la violenţa folosită împotriva demonstranţilor, ci şi strategii pentru a ajuta revenirea economiei şi tranziţia democratică. "Suntem martori la nişte evenimente fantastice şi la un strigăt pentru libertate. Violenţa doarte dramatică din Libia este foarte îngrijorătoare. Trebuie să avem planuri de scurtă şi de lungă durată şi să ne folosim de toate uneltele pe care le avem la îndemână pentru a le ajuta," a spus astăzi comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmström.
Cameron ameninţă cu forţă militară
Unul dintre subiectele de pe agenda UE ar putea fi posibilitatea închiderii spaţiului aerian deasupra Libiei, propunere susţinută de premierul britanic David Cameron, de premierul francez François Fillon şi de