Specialiştii explică pentru „Adevărul de Seară“ concluziile studiului naţional privind durata de viaţă a românilor.
Citeşte şi:
Studiu: Unde se trăieşte cel mai mult în România
Iaşi: Tentative de sinucidere în lanţ din cauza sărăciei
Zona Moldovei, situată pe locul doi în clasamentul celor mai sărace regiuni din UE, conduce într-un top naţional al longevităţii. Cu toate că întruneşte un cumul de factori agravanţi pentru speranţa de viaţă, precum nivelul scăzut de educaţie, puterea economică redusă şi serviciile sanitare slabe, comparativ cu restul ţării, în Regiunea Nord-Est doar în două judeţe, Bacăul şi Botoşaniul, durata medie de viaţă este mai mică decât cea de la nivel naţional, de 73 de ani.
Au mulţi copii
Sucevenii înregistrează cea mai ridicată durată medie de viaţă, anume 73,7 ani. Conform specialiştilor din regiune, acest lucru este explicat de apartenenţa Bucovinei la Imperiul Habsburgic.
„N-ai să-i vezi pe suceveni tăind lemne sau la coasă în zi de sărbătoare, ţin toate posturile. Cei din sud muncesc toată ziua la câmp, ignoră sărbătorile religioase, iar asta i-a îndepărtat de sacru“, spune istoricul Marian Olaru. Specialiştii ieşeni în economie spun că longevitatea moldovenilor este susţinută de lene şi dragoste.
UNICEF România ajută familiile sărace din judeţul Iaşi
„Moldovenii trăiesc mai mult pentru că iubesc mai mult decât ceilalţi. De fapt, cred că muncesc şi mai puţin, sunt mai indolenţi, mai nepăsători. Moldovenii sunt oamenii care aşteaptă să dea norocul peste ei şi pentru economia naţională sunt o problemă, nu o soluţie. Regiunea este una săracă, într-adevăr, dar se poate trăi şi cu mai puţin, dacă nu pui la inimă prea multe, dacă nu-ţi pasă câţi copii faci“, spune economistul Tiberiu Brăilean.
Judeţele Suceava, Iaşi şi Neamţ sunt cele în care speranţa de viaţă este cea mai